19. japonia, shinto, aum shinrikyo, ajnowie, korea, czondoizm
19. 10. święta,
zwyczaje, obrzędy
19. 10. 1. święta
19. 10. 2. obrzędy,
rytuały, zwyczaje
sekihan to potrawa
podawana na szczęśliwe okazje np narodziny lub ślub.
kimono obecnie jest
zakładane na szczególne okazje: ślub, ceremonię picia herbaty. kimona zakładają
także zawodowi zapaśnicy sumo.
kobiece kimona:
- kurotomesode -
uroczyste kimono dla mężatek, nosi je matka panny młodej lub pana młodego na
ślubie. na rękawach, piersi i plecach wydrukowanych jest pięć kamon,
- furisode -
najbardziej uroczyste kimono dla panien, szerokie rękawy (do 107 cm), zakładane
na ceremonie seijin-shiki, ślub,
wesele (przez niezamężne krewne panny młodej),
- irotomesode -
na ślubie noszą je mężatki blisko spokrewnione z państwem młodym,
- homogi -
zakładają przyjaciele panny młodej, ma od trzech do pięciu kamon,
- iromuji - na
ceremonie parzenia herbaty.
dodatki do kimon: obuwie geta, spódnica hakama,
płaszczyk haori, skarpety tabi, różnorodne sandały, ozdoby do włosów,
pasy jedwabne i bawełniane, koszula hada-jiban.
juni-hitoe to strój
ceremonialny z tkanin jedwabnych, noszony przez arystokrację dworską, składający
się z wielu elementów odzieży, w tym z 12 kimon, a w wersji uproszczonej z 5
kimon. przywiązywano dużą rolę do palety braw, która miała podkreślać związek ze
światem natury i celem ceremonii, świąt i obrzędów religijnych.
w korei na
specjalne okazje ceremonialne i święta wkładano hanboki ceremonialne (pierwsze urodziny dziecka, śluby, pogrzeby). część
górna jeogori to bluza z długimi
rękawami. część dolną stanowi chima
- spódnica, lub obszerne spodnie. brak kieszeni. do tego stroju nakłada się tradycyjny
kapelusz gwanmo. wygląd
odzwierciedla stan społeczny.
jedzenie ceremonialne podawane jest na pierwsze urodziny dziecka,
wesela, sześćdziesiąte urodziny. potrawy rytualne są podawane na pogrzeby i szamanom
w świątyniach. jedzenie świątynne nie może zawierać czosnku, cebuli, dzikiego
rokambułu, porów i imbiru.
19. 10. 2. 1. wiosna
dano (festiwal
wiosenny) jest obchodzony w korei.
20 lub 21 marca obchodzone jest zrównanie dnia z nocą jako święto państwowe.
hanami (marzec-kwiecień),
święto oglądania kwiatów, jest obchodzone w parkach, chramach shinto,
świątyniach buddyjskich, ma charakter pikniku podczas którego słucha się
tradycyjnej muzyki i uprawia tańce. uczestnicy podziwiają urodę drzew i kwiatów,
szczególnie sakura i moreli
japońskiej. od viii w oddaje się cześć bóstwom zamieszkującym drzewa sakura.
obecnie odbywają się zabawy pod drzewami wiśni. np w tokio: park ueno, park
sumida, aoyama, jokohama: park kamon'yama, kioto: muruyama, świątynia heian, świątynia daigoji, góra orashi,
nagoja: park tsurumai, waszyngton.
święto hansik
obchodzone jest w 105 dniu po przesileniu zimowym. w tym dniu odwiedza się
groby przodków i spożywa zimne jedzenie: ciasto z bylicy (ssuktteok), kluski z bylicy (ssukdanja),
zupę z bylicy (ssuktang) (korea).
festiwal wiosenny dano
obchodzony jest w piątym dniu piątego miesiąca księżycowego. towarzyszy mu
uprawianie pływania i zapasów. spożywa się ryżowe ciasto z ziołami (surichitteok), zupę rybną (junchiguk) (korea).
tango no sekku,
obchodzone obecnie 5 maja jako dzień dziecka (kodomo no hi), dawniej stanowiło męski odpowiednik święta lalek (hina-matsuri). rodzice modlą się za
zdrowie i dzielność męskich potomków, wieszają dla każdego syna oddzielny koi-nobori, największy dla najstarszego,
najmniejszy dla najmłodszego. koi-nobori przedstawiające karpie są symbolem
święta chłopców, gdyż mają pełną energię i niespożyte siły, determinację z
pokonywaniu przeszkód. święto wywodzi się ze świąt chińskich i dworskiego
święta zwanego sechi-e. inna wersja:
od starego zwyczaju rolników próbujących odstraszyć owady jaskrawymi płachtami
tkanin, które z czasem stały się lalkami wojowników (musha-ningyo), które eksponowano w domach, aby odstraszały złe
duchy i przypominały młodym chłopcom o ich męskości?. inne wersje: od wydarzeń
historycznych (zwycięstwa tokimune hojo nad mongołami w 1821 lub zjednoczenia
kraju w 1867). w domach eksponowane są wystawy gogatsu-ningyo (miniaturowe hełmy, komplety zbroi, miecze, łuki,
strzały, proporce z herbami rodzinnymi, lalki wojowników (kintaro, shoki, momotaro)). dziewczynki są gośćmi.
serwowane są przysmaki: chimaki,
ciasteczka sasa-dango i kashiwa-mochi, liście i korzenie
tataraku shobu wrzucone do gorącej
wody i pokrojone w plastry kłącza shobu zalane sake, którą się pije. na okapach
wiejskich domów kładzie się shobu traktując je jako talizman zabezpieczający
przed wybuchem pożaru lub nawiedzeniem przez złe duchy.
kusudama to torba
z substancjami zapachowymi odstraszająca złe duchy i demony, głównie w dniu
święta dzieci (5 maja), obecnie ozdoba i prezent.
święto yudu jest
obchodzone w 15 dniu szóstego miesiąca księżycowego jako powitanie wiosny
(???). w tym dniu wierni jedzą makaron w pięciu kolorach (yudumyeon) i kluski ryżowe (sudan)
(korea).
Waldemar Mierniczek
Komentarze
Prześlij komentarz